SVETOVNO SREDIŠČE BAHA’I – Svetovna hiša pravice je danes vsem nacionalnim duhovnim skupščinam predstavila težko pričakovano zasnovo svetišča ‘Abdu’l-Baha.

Za bahaje je ‘Abdu’l-Baha v verskih analih človeštva na neprimerljivem mestu. V današnjem pismu Hiša pravice navaja, da želi struktura, predvidena v načrtu, “spoštovati edinstveni položaj ‘Abdu’l-Bahaja” in “hkrati odražati njegovo vzvišeno mesto in njegovo ponižnost”.

“To naj ne bi bila nobena druga stavba,” pojasnjuje Hossein Amanat, ki je bil izbran za arhitekta te zgodovinske pobude. “V njej naj bi se izražali ‘Abdu’l-Bahova nesebičnost, modrost, odprtost, sprejemanje in prijaznost do vseh ljudi, utelešala naj bi njegovo ljubezen do vrtov in narave ter odražala njegov napredni in v prihodnost usmerjeni pristop.”

Poleg izbora slik, ki ponazarjajo koncept zasnove, je bil objavljen tudi videoposnetek, ki gledalcu omogoča ogled osrednje strukture in njene okolice.

“‘Abdu’l-Baha je izrazil željo, kje naj bo pokopan,” pojasnjuje gospod Amanat, ugledni iransko-kanadski arhitekt. “Nekemu zgodnjemu verniku je dejal, da če bi se mu kaj zgodilo in bi umrl, želi biti pokopan pod peskom med Haifo in Akko, ki ga je opisal kot pot, po kateri hodijo njegovi bližnji in romarji.”

V molitvi, ki jo je sestavil ‘Abdu’l-Baha in so jo recitirali obiskovalci njegovega počivališča, je izrazil to prošnjo Bogu: “Naj bom kot prah na poti tvojih ljubljenih.” Ta misel v molitvi je eno od organizacijskih načel zasnove.

“Ob upoštevanju bistva teh besed in sklicevanju na ‘Abdu’l-Bahove lastnosti se človek obotavlja, da bi za njegovo počivališče zasnoval impozantno strukturo. Upoštevati je treba njegove želje,” pravi gospod Amanat, “vendar ne v tako dobesedni meri, da njegova postaja ne bi bila spoštovana in priznana. Njegovo počivališče mora biti novo in edinstveno ter ne sme biti podobno nobeni drugi zgradbi.”

Obiskovalci bodo hodili po poti, ki je zasnovana tako, da olajša stopnje meditativnega potovanja proti svetišču na osrednji točki vrta.

“Notranjost svetišča je zamišljena kot prostor razpršene svetlobe in tihe kontemplacije. Mesto počitka ‘Abdu’l-Baha je postavljeno v središče tega mirnega prostora, vzorec sončnega žarka, ki izhaja iz njegovega mesta počitka, pa bo zajel celoten vrt in simboliziral sijaj, ki ga je ‘Abdu’l-Baha prinesel ljudem po svetu,” pravi gospod Amanat.

“Abdu’l-Baha je bil sodoben človek,” nadaljuje. “Bil je znanilka novega – njegove besede so bile nove, Očetovi nauki, ki jih je razglasil, so bili novi in človeštvo je pozval k novim odnosom. Ta stavba želi to odražati.”

Videoposnetek je na voljo tudi na YouTubu.

(org: https://news.bahai.org/story/1353/ )