BAHÁ’Í SVETOVNO SREDIŠČE – Po dnevih duhovnih priprav, ko so obiskovali bahajska svetišča, se je danes približno 1250 delegatov iz 176 držav po vsem svetu zbralo na pomembnem srečanju, da bi spoštljivo oddali glasove za volitve v Svetovno hišo pravice. Skupno število oddanih glasovnic, vključno z odsotnimi, je preseglo 1590.

Holly Woodard, članica Mednarodnega učnega centra, ki je vodila postopek, je v uvodnem nagovoru poudarila pomen tega zborovanja in dejala, da je to pomenilo “največje število skupščin, ki so bile kdajkoli zastopane, in največje število udeležencev na mednarodni konvenciji”.

Dr. Woodardova je opozorila na razvoj svetovne bahajske skupnosti v desetletjih, odkar se je “288 članov 51 nacionalnih in regionalnih duhovnih skupščin zbralo v glavni dvorani Hiše ‘Abdu’l-Bahája v Haifi” na prvih volitvah Univerzalne hiše pravice leta 1963.

Na začetku konvencije so se udeleženci spomnili bahajcev v Iranu, ki že več desetletij ne morejo ustanavljati bahajskih institucij in tako voliti predstavnikov, njihovo odsotnost pa so duhovito zaznamovali s čudovitim aranžmajem 95 rdečih vrtnic.

Oddajanje glasovnic danes zjutraj je bil vrhunec globalnega volilnega procesa, v katerem lahko sodeluje vsak odrasel bahaj. Za bahajske volitve je značilno, da na njih ni kandidatur in volilnih kampanj. Delegati Mednarodne konvencije, ki jih sestavljajo člani vseh nacionalnih bahajskih skupščin, z zaupnim glasovanjem izberejo devet posameznikov, za katere menijo, da so najprimernejši za članstvo v Hiši pravice.Pooblastilo Univerzalne hiše pravice, ki ga je Bahá’u’lláh določil v svoji knjigi zakonov, je med številnimi drugimi odgovornostmi tudi pozitivno vplivanje na blaginjo človeštva, spodbujanje izobraževanja, miru in svetovne blaginje ter varovanje človeške časti.

Hiša pravice ohranja enotnost svetovne bahajske skupnosti in jo usmerja, da razvija svojo sposobnost sodelovanja pri gradnji uspešne svetovne civilizacije ter uresničuje Bahá’u’lláhovo vizijo svetovnega miru.

Pozneje čez dan je več kot 2.000 ljudi – delegatov, svetovalcev in drugih udeležencev, ki so predstavljali celoten prerez človeške rase – praznovalo praznik Riḍván.

Ta festival obeležuje obletnico razglasitve Bahá’u’lláha za Božjega poslanca pred 160 leti, ko je razglasil bistvena duhovna načela, ki so v središču njegovih naukov – in s tem naznanil prihod nove stopnje v razvoju življenja človeštva.

(Org: https://news.bahai.org/story/1658/ )