Shoghi Effendi (1897-1957) – Varuh vere Bahá’í

Bahá’u’lláh je imenoval Svojega najstarejšega sina ‘Abdu’l-Bahája kot Center Svoje Zaveze in je zapovedal ustanovitev Univerzalne Hiše Pravičnosti, da bi zagotovil, da bo Njegovo Razodetje doseglo svoj namen – ustanoviti enoten svet in zagotoviti enotnost skupnosti Bahá’í. ‘Abdu’l-Bahá pa je utemeljil načela po katerih Univerzalna Hiša Pravičnosti deluje in je zapovedal, da se morajo Bahá’íji po Njegovi smrti obrniti k Njegovemu najstarejšemu vnuku Shoghi Effendiju, ki ga je imenoval kot Varuha vere Bahá’í.

Univerzalna Hiša Pravičnosti in Varuh so dobili nalogo, da uporabljajo načela, predstavljajo zakone, ščitijo institucije in prilagajajo vero Bahá’í potrebam vedno napredujoče družbe.

Šestintrideset let je Shoghi Effendi z neverjetnim uvidom, modrostjo in predanostjo sistematično spodbujal razvoj, poglobil razumevanje in okrepil enotnost skupnosti Bahá’í, ko je rasla in je vse bolj odražala raznolikost celotnega človeštva.

Pod vodstvom Shoghi Effendija se je edinstveni sistem, ki ga je za urejanje svetovne skupnosti orisal Bahá’u’lláh, hitro razvijal po celem svetu. Prevedel je Spise Bahá’í v angleščino, razvil duhovni in administrativni center Vere v Sveti deželi in v tisočih pismih, ki jih je napisal, ponudil globoke uvide v duhovne dimenzije civilizacije in dinamiko družbenih sprememb, nam odkril navdihujočo vizijo prihodnosti, kamor se pomika človeštvo.