Upravni red vere Baha'i
 
 
 
   

VEČ O BAHA'U'LLAHU - NJEGOV POMEN
“Obraza, v katerega sem se zazrl, ne morem več pozabiti, čeprav ga ne morem opisati. Dozdevalo se je, da te prebadajoče oči prodirajo do dna duše; moč in avtoriteta sta žareli s čela; globoke gube na čelu in obrazu pa so nakazovale starost, ki so jo popolnoma črni lasje in brada, ki se je bohotno razraščala skoraj do pasu, navidezno postavljali na laž. Ni se mi bilo potrebno vprašati, v čigavi prisotnosti sem stal, ko sem se poklonil pred Njim, ki je bit cilj čaščenja in ljubezni, ki mu jo kralji zavidajo in cesarji zaman vzdihujejo po njej!”

Tako je Baha’u’llaha opisal znani orientalist z univerze Cambridge prof. Edward Granville Browne leta 1890. V tem času je bil Baha'u'llah zapornik v izgonu že skoraj 40 let in njegovi nauki niso bili poznani. Danes pa je Baha'u'llah poznan med milijoni njegovih privržencev po vsem svetu kot Božji poslanec (Manifestacija) za to dobo. Glede na nauke Vere Baha'i so se Božji poslanci Mosjzes, Abraham, Kristus, Mohamed, Krišna, in Buda pojavili v presledkih skozi zgodovino, da bi vzpostavili veličasten svetovni verski sistem. Poslani so bili od ljubečega Stvarnika, da bi nam omogočili, da ga spoznamo in častimo in da bi popeljali človeško civilizacijo v vedno višje nivoje dosežkov.
Položaj teh Manifestacij je edinstven v stvarstvu. Njihova narava je dvojna; človeška in božanska. Toda niso enaki z Bogom, Stvarnikom, ki je Nepoznan. Baha'u'llah pravi, da je bil Bog vedno en v Svojem Bistvu, en v svojih lastnostih, en v svojih delih. Nihče se ne more primerjati z Njim in On je tisti, ki sedi na tronu veličanstva najvišje in nedosegljive slave. Za opis odnosa med Bogom in Njegovim Poslancem Baha'u'llah uporabi anologijo zrcala; Bog je sonce in Manifestacije so zrcala, ki odbijajo božansko svetlobo – toda nikakor se jih ne smatra identične soncu.
Osrednje sporočilo Baha'u'llaha za človeštvo danes je enotnost in pravičnost. »Zemlja je ena sama domovina vsi ljudje so njeni prebivalci«, ter »Od vseh stvari je v mojih očeh najljubša pravičnost« sta dva pogosto navedena citata iz Njegovih Spisov. To je recept božanskega in vsevednega Zdravnika za naš bolehen svet.
Med tem, ko so takšne izjave postale del mišljenja sodobnega sveta si lahko le predstavljamo njihov osupljiv učinek na prof. Edward Granville Browna, komur je Baha'u'llah namenil naslednje besede:

“Blag in vzvišen glas me je zaprosil, da se vsedem, nato pa je nadaljeval: - "Hvala Bogu, da ste prišli! ... Prišli ste na obisk k zaporniku in izgnancu ... Mi želimo samo dobro celemu svetu in srečo vsem narodom; vendar so nas proglasili za podpihovalce razprtij in uporov, ki si zaslužijo okove in pregnanstvo ... Da morajo vsi narodi postati enotni v veri in vsi ljudje kot bratje; da se bodo vezi čustev in enotnosti okrepile med sinovi Ijudi; da bodo razlike med verami izginile in bo razlikovanje med rasami ukinjeno - kakšna nevarnost je v tem? ... Vendar se bo moralo tako zgoditi; te brezplodne razprtije, te uničujoče vojne bodo preminule in `Najslavnejši mir' bo zavladal ... Ali tudi vi v Evropi ne potrebujete tega? All ni to tisto, kar je Kristus napovedal? ... Vendar vidimo vaše kralje in vladarje, da brez zadržkov razmetavajo svoje zaklade za sredstva za uničenje človeške rase, namesto za povečanje sreče človeštva ... Te razprtije in to prelivanje krvi in neskladja se morajo končati in vsi ljudje morajo biti kot en rod in ena družina…”

Vabimo Vas, da poizveste več o Baha’u’llahovemu življenju in poslanstvu; preučite njegove Svete Spise in Njegovo osupljivo izjavo “te brezplodne razprtije, te uničujoče vojne bodo preminule in zavladal bo Najslavnejši mir”.