Grožnje za nobelovo nagrajenko Shirin Ebadi, ki brani zaprte Baha'ije
Ljubljana, 20. februar 2009 - Nobelova nagrajenka za mir v letu 2003 Shirin Ebadi je podala intervju za Chanel 4 v Tehereanu. Shirin Ebadi brani sedem zaprtih Baha'ijev, sedaj pa se sooča z grožnjami po tem, ko so njeno pisarno zaprli.
IZVORNI ČLANEK NA Iran Press Watch

Hans Gert Poettering, Predsednik Evropskega parlamenta, zahteva izpustitev Baha'ijev v Iranu
Evropski parlament, 18. februar 2009 - Ob pričetku plenarnega zasedanja je predsednik Evropskega parlamenta, Hans Gert Poettering podal različne izjave, med njimi tudi o sodnem postopku proti vodilnim članom Baha'ijev v Iranu.

Hans-GertDragi kolegi, te dni smo prejeli zaskrbljujoče vesti iz Islamske republike Iran. Sedem voditeljev Vere Baha'i je zaprtih od maja 2008; v teh sedmih mesecih jim je bila odvzeta vsakršna pravica do pravne pomoči.
Sedaj bodo tem sedmim voditeljem sodili, brez spoštovanja do osnovnih zahtev, ki jih postavlja zakon. Nobelova nagrajenka in iranska odvetnica Shirin Ebadi, ki je bila pripravljena braniti aretirane voditelje sedaj prejema grožnje z smrtjo.
Evropski parlament zahteva od iranskih oblasti, da nujno spoštuje človekove pravice ter pravice verskih manjšin in da še enkrat premesil o obtožbah sedmih Baha'i voditeljev - Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rasaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli and Vahid Tizfahm. Ti ljudje so bili aretirani zgolj zaradi svoje veroizpovedi in bi morali biti takoj izpuščeni.

Profili sedmih zaprtih Bahai'jev
Profili zaprtih Baha'ijev v Iranu
Ženeva, 12. februar 2009 - 46 letna mati treh otrok, 75 letni upokojeni lastnik tovarne, 35 letni optik -- to so trije od sedmih vodoteljev iranske skupnosti Baha'i, ki so zaprti in obtoženi vohunstva. Oglejte si profile ljudi, ki so zaprti v zaporu Elvin, kjer čakajo na (pravično?) sojenje.
IZVORNI ČLANEK NA BWNS

Sojenje zaprtim Baha'ijem, ki bi jih morali izpustiti
Ženeva, 12. februar 2009 - Sedem Baha'ijev, aretiranih lani meseca maja, je obtoženi vohunstva in ostalih zločinov, njihov primer bo sedaj prišel na sodišče. "Obtožbe so neresnične in lažne. Iranska vlada se tega dobro zaveda," pravi Diane Ala'i, predstavnica mednarodne skupnosti Baha'i. "Teh sedem Baha'ijev bi morali takoj izpustiti. ..."
Ta primer lahko pomeni novo stopnjo v preganjanju iranskih Baha'ijev.
IZVORNI ČLANEK NA BWNS | BLOG ANGLEŠKEGA BAHA'IJA

Odziv SVETa na aretacije Baha'ijev v Iranu
Ženeva, 12. februar 2009 - Sedem Baha'ijev, aretiranih lani meseca maja, je obtoženi vohunstva in ostalih zločinov, njihov primer bo sedaj prišel na sodišče. "Obtožbe so neresnične in lažne. Iranska vlada se tega dobro zaveda," pravi Diane Ala'i, predstavnica mednarodne skupnosti Baha'i. "Teh sedem Baha'ijev bi morali takoj izpustiti. ..."
Ta primer lahko pomeni novo stopnjo v preganjanju iranskih Baha'ijev.
IZVORNI ČLANEK NA BWNS | BLOG ANGLEŠKEGA BAHA'IJA

Zaskrbljenost za aretirane Baha'ije narašča
New York, 27. maj 2008 - Voditelji iranske skupnosti Baha'i, ki so bili aretirani pred skoraj dvema tednoma, so popolnoma izolirani, brez možnosti da bi videli sorodnike ali odvetnika. Mednarodna skupnost Baha'i je močno zaskrbljena glede njihove usode.
"Čeprav so prva poročila nakazovala, da so jih odvedli v zapor Elvin, ni za to nobenega zagotovila in dejansko ne vemo kje se nahajajo. Izjemno smo zaskrbljeni", pravi Bani Dugal, glavna predstavnica mednarodne skuponosti Baha'i v OZN.
"Zagotovo je le to, da so jim odvzete vse osnovne pravice. Nimajo dostopa do družin ali pravnega svetovanja. Ne vemo, ali so bili pred sodnikom in česa jih pravzaprav dolžijo."
"Vse kar vemo je to, kar je pretekli teden povedal predstavnik vlade za stike z javnostjo. Da so jih aretirali zaradi 'varnostnih razlogov'. Obtožba, ki je brez kakršne koli podlage."
"Pozivamo mednarodno skupnost, organizacije za človekove pravice in ljudi z vestjo, kot tudi vse medije, da nadaljujejo z svojimi prizadevanji in pritisnejo na iransko vlado, da bo pridržanim omogočila dostop do njihovih družin in odvetnikov in nasploh komunikacije z zunanjim svetom.

IZVORNI ČLANEK NA BWNS


Dokumenti o sistematičnem zatiranju Baha'ijev v Iranu
Dokument ISRCC - Tajni memorandum dokazuje, da umori, aretacije in nadlegovanja Baha'ijev v Iranu niso naključna posamezna dejanja, temveč skrbno načrtovan plan za izkoreninjenje vere Baha'i v njeni rojstni zibelki.
Memorandum je ugledal luč sveta leta 1993 v poročilu posebnega predstavnika OZN Reynalda Galinda Pohla.
The ISRCC document [pdf - 57kb]

Baha'i vprašanje - Obsežen dokument, ki povzema zgodovino preganjanja Skupnosti Baha'i v Iranu. Pripravila ga je mednarodna skupnost Baha'i.
The Baha'i question [pdf - 4.5MB]

Zaprta vrata - Tajni dokument iranskih oblasti, ki poziva h zavračanju dostopa do višje izobrazbe študentom, ki se identificirajo kot Baha'iji.
Banning of the education of Bahá’ís in universities [pdf - 46kb]
Zaprta vrata [www.bahai.si]

Odziv SVETa na aretacije Baha'ijev v Iranu
Ljubljana, 22. maj 2008 - Na aretacije Baha'ijev v Iranu se je odzvala tudi mednarodna skupnost, med njimi slovensko predsedstvo EU, ki je pozvalo Iran, naj preneha preganjati versko skupnost Baha'i in naj spoštuje pravico do svobodne izbire veroizpovedi in izražanja vere.
Z izjavo so se kot ene izmed prvih na dogodek odzvale ZDA, k izpustitvi aretiranih Baha'ijev pa poziva tudi Amnesty International in mnoge druge nevladne organizacije.

O dogodku poročajo tudi večji svetovni mediji kot so CNN, BBC in REUTERS med slovenskimi pa STA in SiOL.


Baha'i voditelji aretirani v Iranu
New York, 15. maj 2008 - Šest Baha'i voditeljev v Iranu je bilo aretiranih 14. maja 2008, sedma članica pa je bila aretirana že v aprilu. Odvedli so jih v enega izmed najbolj zloglasnih Iranskih zaporov Elvin.
Ta dogodek je očitno kopija epizod, ki smo jim bili priča v osemdesetih v Iranu, ko je bilo aretiranih in usmrčenih na desetine voditeljev Baha'i.
Šest moških in žensk je bilo aretiranih in odvedenih v zapor pet ur po tistem, ko so vladni agenti vstopili in preiskovali njihove domove.
O dogodku poročajo tudi večji svetovni mediji kot so CNN in BBC.
IZVORNI ČLANEK | FOTOGALERIJA > 1

Baha'iji so izvolili svoje najvišje administrativno telo, Univerzalno Hišo Pravičnosti.
HAIFA - Izrael, 30.april 2008 - Več kot tisoč delegatov iz celega sveta je oddalo svoje glasove za članstvo v svetu, ki služi kot najvišje upravno telo vere Baha'i, Univerzalna Hiša Pravičnosti.
Sestavlja jo devet mož starejših od enaindvajset let, ki jih volijo delegati - člani Narodnih Duhovnih zborov z vsega je sveta. Tako kot pri vseh volitvah Bahá’í so le-te anonimne in potekajo brez vnaprej znanih kandidatov. Vsi člani Narodnih Duhovnih zborov po molitvah razmislijo in meditirajo o tem, katerih 9 oseb na svetu se mu zdi najprimernejših za to, da bi naslednjih 5 let vodile svetovno Skupnost Bahá’í. Prvih devet članov z najvišjim številom glasov nato služi na Univerzalni Hiši Pravičnosti. Vsi člani imajo enake pravice. Je edino telo Bahá’í na katerem so služenja opravičene ženske.
Izvoljeni so bili Farzam Arbab, Kiser Barnes, Peter Khan, Hooper Dunbar, Firaydoun Javaheri, Paul Lample, Payman Mohajer, Shahriar Razavi in Gustavo Correa.

IZVORNI ČLANEK | FOTOGALERIJA > 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

New Ruz, novo leto Baha'i, 21, marca ob 17.uri v Centru Baha'i na Bohinjčevi 8 v Ljubljani.

Praznovanje Ayyami Ha - Dnevi dobrodelnosti in veselja
LJUBLAJANA, 1.marec 2008 - Baha'i po celem svetu te dni praznujejo Ayyami Ha. To so prestopni dnevi, ki trajajo od 26. februarja do 1. marca in so čas veselja, dobrodelnosti in obdarovanja. Ti dnevi so tudi uvod v vsakoletni post, ki traja od 2. do 20.marca.
V ljubljanski skupnosti smo pripravili manjše praznovanje na katerem smo rekli nekaj molitev, družabni del pa je bil prilagojen našim najmlajšim.
Ayyami-Ha pomeni dobesedno Dnevi Ha (Ha je arabska številka). V Baha'i koledarju tvorijo prestopne dneve, ki zapolnijo 365 oz. letos 366 dni.
Baha'i koledar ima namreč 19 mesecev po 19 dni, kar je skupaj 361 dni, preostanek pa zapolnijo omnenjeni Dnevi Ha.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Predlog zakona v Iranu, ki bi močno kršil osnovne človekove pravice
LJUBLAJANA, 29.februar 2008 - V Iranu pripravljajo nov osnutek zakona, ki bi omogočil izvršitev smrtne kazni nad tistimi, ki bi se iz Islama spreobrnili v katero izmed preostalih ver. Ta zakon ne bi zadeval le Baha'ijev temveč tudi Kristjane, Jude in druge.
Bani Dougal, glavna predstavnica Mednarodne skupnosti Baha'i pri OZN pravi:"Ta predlog zakona je naravnan proti vsem človekovim pravicam, vključno z vsemi mednarodnimi sporazumi, na katere je Iran pristal. Zelo je pomembno, da se mednarodna skupnost odzove na takšen predlog zakona, preden bo prepozno in bo ta osnutek zakona dejansko stopil v veljavo."
IZVORNI ČLANEK | IZVLEČKI PREDLOGA ZAKONA V ANGLEŠČINI | PERZIJŠČINI

Izjava EU glede Baha'ijev v Iranu
LJUBLAJANA, 25.februar 2008 - Spodaj si lahko preberete izjavo, ki jo je podala Slovenija kot predsedujoča EU glede Skupnosti Baha'i v Iranu.

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o poslabšanju položaja verske manjšine Bahaj v Iranu

EU je resno zaskrbljena zaradi čedalje slabšega položaja etničnih in verskih manjšin v Iranu, zlasti težkega položaja bahajev. Po zanesljivih poročilih so iranski pravosodni organi potrdili, da je sodišče v Širazu 54 bahajev obsodilo zaradi »protirežimske propagande«. Trem obsojencem je bila izrečena kazen štirih let zapora, 51 pa je bilo obsojenih na enoletno pogojno kazen.

Evropsko unijo skrbita sistematična diskriminacija in nadlegovanje bahajev v Iranu, vključno z izključitvami študentov z univerz in srednjih šol, omejitvami pri zaposlovanju ter propagandi proti bahajem v iranskih sredstvih javnega obveščanja.

EU odločno nasprotuje vsem oblikam diskriminacije, zlasti v zvezi z versko svobodo. V zvezi s tem poziva Islamsko republiko Iran, naj izpusti zapornike iz bahajske skupnosti in neha preganjati pripadnike te manjšine zaradi njihovega prepričanja in čaščenja njihove vere.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija.
IZVORNI ČLANEK

Poroka Baha'i
LJUBLAJANA, 11.februar 2008 - Maruška Lynch je v sklopu predstavitve vere Baha'i v Mestnem Muzeju Ljubljana podala intervju o pomenu poroke za Baha'ije. V spodnjem prispevku si lahko ogledate njeno izkušnjo.

Video za to novico:

Pogovorna oddaja malo drugače
HELSINKI, Finska, 9. december 2007 - Pogovorne oddaje pogosto uporabljajo konflikt kot orodje za privabljanje svojih gledalcev pred male ekrane. Toda mladi producent na Finskem za svojo oddajo uporablja povsem drugačen pristop.
Aram Aflatuni ob ponedeljkih zvečer skupini strokonjakov predstavi problem, ki ga ti skušajo rešiti skupaj preko posvetovanja in sodelovanja.
"Ne verjamem v oddaje, ki temeljijo na konfliktu ," pravi Argam, "ne verjamem da se na takšen način pride do rešitev..."

CEL ČLANEK NA BWNS

baha'iji v mestnem muzeju ljubljana

PRAZNOVANJE ROJSTVA BAHA'U'LLAHJA V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA
lJUBLJANA, 11. november 2007 - Včeraj so Baha'iji v Mestnem muzeju Ljubljana praznovali rojstvo svojega ustanovitelja Baha'u'llahja. V okiru praznovanja je nastopila pianistka Elham Peyman.
Hvala vsem ki ste prišli in s tem prispevali h čudovitemu vzdušju, ki je včeraj napolnilo Mestni muzej Ljublajna.
z Slike za to novico:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Video za to novico:

OKROGLA MIZA V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA
lJUBLJANA, 8. november 2007 - Danes se je skupnost Baha'i predstavila na okrogli mizi v Mestnem muzeju Ljubljana. Pripadniki vere Baha'i so odgovarjali na vprašanja in poizkusili predstaviti Vero skozi svojo lastno izkušnjo. Čeprav je bil obisk okrogle mize maloštevilčen je bilo vzdušje zelo prijetno in sproščeno. Ob koncu so tudi študentje z navzočimi delili svojo izkušnjo sodelovanja z Baha'iji. Kakšna je bila ta izkušnja si lahko ogledate v spodnjem prispevku. Posnetek celotne okrogle mize bomo objavili v kratkem.
Slike za to novico:
1 2 3 4

Video za to novico:

PRAZNOVANJE ROJSTVA BAHA'U'LLAHJA V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA
lJUBLJANA, 7. november 2007 - Skupnost Baha'i bo 11. novembra v sklopu svoje predstavitve v Mestnem muzeju Ljubljana pripravila praznovanje rojstva Baha'u'llahja. V okviru praznovanja bo tudi koncert pianistke Elham Peyman. Sledila bo pogostitev. Vljudno vabljeni!
VABILO

BAHA'U'LLAHJEVO ŽIVLJENJE V SLIKAH
lJUBLJANA, 7. november 2007 - Nova spletna stran s fotografijami, ki obiskovalcem pomagajo začutiti življenje Baha'u'llahja je bila objavljena s strani mednarodne skupnosti Baha'i. Objava spletne strani se je zgodila malo pred praznikom, ki obeležuje obletnico Baha'u'llahjevega rojstva 12. novembra. WWW.BAHAULLAH.ORG

ODPRTJE RAZSTAVE SKUPNOSTI BAHA'I V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA
LJUBLJANA, 5. november 2007 - Odprla se je razstava Skupnosti Baha'i v Mestnem muzeju Ljubljana v okviru projekta Muzeji povezujemo, ki predstavlja različne verske skupnosti v naši prestolnici.
Otvoritve se je udeležilo 80 obiskovalcev, katere so nagovorili direktor MML Blaž Peršin, mentorica razstave Janja Rebolj, predstavnica študentov, ki so pomagali pripraviti razstavo ter predstavnica Skupnosti Baha'i Saša Stojnšek.
Sledil je ogled razstave s krajšo predstavitvijo ter manjša pogostitev.
Razstava bo tako odprta za obiskovalce do 25. novembra vsak dan, razen ponedeljka od 10:00 do 18:00. Vstop prost!
Slike za to novico:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24


Video za to novico:

SKUPNOST BAHÁ'Í V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA
lJUBLJANA, 29. oktober 2007 - Spoznavanje različnosti in drugačnosti povečuje medsebojno razumevanje in spoštovanje med ljudmi. V Mestnem muzeju Ljubljana nadaljujejo pot predstavljanja take in drugačne pestrosti slovenske prestolnice ter naših verskih prepričanj. Prva se je z manjšo razstavo, okroglo mizo in kuharsko delavnico predstavila Judovska skupnost. V jesenskem terminu pa se bo predstavila Skupnost Baha'i.
Odprtje razstave, ponedeljek 5.11. ob 18.00.
Razstava bo na ogled do 25. 11. Vstop prost!

VEČ O TEM NA SPLETNI STRANI MML

VERSKO PREPRIČANJE POMAGA V BOJU PROTI HIV/AIDS
GEORGETOWN, Gvajana, 24. april 2007 (BWNS) - Strategije za preprečevanje širjenja HIV/AIDS med mladimi bi bile bolj učinkovite, če bi se oprle na moč verskih praks in prepričanj.
To je ugotovitev raziskovalcev, ki so preučevali znanje ter odnos mladih v zvezi HIV/AIDS in spolnim vedenjem. Študija, ki jo je sponzoriral UNICEF in izpeljal Varqa Foundation je ugotovila, da so bili mladi ljudje, ki poznajo ter sledijo naukom svoje religije veliko manj spolno aktivni kot ostali, v razmerju 18% proti 45%. S tem je izpostavljenost nevarnim okužbam veliko manjša.
"Strategije preprečevanj širjenja HIV/AIDS bi se morale oprijeti verskih prepričanj ter praks, še posebaj v skupnostih, kot je Gvajana, kjer je vera močno prisotna v življenjih ljudi", so zapisali avtorji študije v članku, objavljenemu marca 2007 v reviji International Journal of STD and AIDS.
CEL ČLANEK NA BWNS

ČLANEK O BAHA'IJIH V EGIPTU V DNEVNIKOVEM OBJEKTIVU
LJUBLJANA, 23.april, 2007 - Dne 14. aprila je bil v Dnevnikovem Objektivu objavljen članek o stanju Baha'ijev v Egiptu. V njem novinar Rok Zupančič opisuje težak položaj Baha'ijev, kateri so postavljeni pred odločitev, da se ali zlažejo glede svoje veroizpovedi ali pa se odpovejo osebnim izkaznicam, katere so nujne za uveljavitev osnovnih državljanskih pravic. Na izkaznici morajo državljani Egipta obkrožiti eno izmed treh veroizpovedi, ki so v Egiptu priznane. Vere Baha'i ni med njimi.
"Dr. Labiba Iskandar Hanna pravi, da so Baha'iji v Egiptu brez pravic. Njegovemu sinu Ragiju bo čez nekaj mesecev potekla osebna izkaznica. Potem bo »izbrisan«, razen če ne sprejme ene od uradno priznanih veroizpovedi."

PREBERI ČLANEK | SORODNI ČLANK > 1 | 2

SKUPNOST BAHA'I SLOVENIJE PRI PREDSEDNIKU RS DR. JANEZU DRNOVŠKU
LJUBLJANA, 19.2.2007 - Predstavniki Skupnosti Baha'i so obiskali predsednika RS Dr. Janeza Drnovška, na njegovo povabilo, po tem ko je ta obiskal lotusov tempelj Baha'i v Indiji. Tja mu je je slovenska skupnost Baha'i poslala šopek rož in sporočilo za predsednika.
Na srečanju, ki je trajalo 30 minut so člani predstavili Vero, napredujoče razodetje, slovensko skupnost Baha'i in naše dejavnosti - 4 osnovne dejavnosti, medverski dialog, ki ga skušamo pospeševati, ter socio. ekonomske projekte.
Predsedniku se je zdel tečaj Ruhi zelo pozitiven, prav tako otroški razredi in upa, da bomo z njimi nadaljevali, saj so pomembni za zviševanje zavesti ljudi - oziroma za duhovno prebujenje.
Predsedniku se zdi Vera nadvse pozitivna in se popolnoma strinja z njenimi načeli. Dejal je tudi, da namerava s Skupnostjo Baha'i sodelovati.
SLIKA OBISKA

PREDSEDNIK Dr. JANEZ DRNOVŠEK V BAHA'I TEMPLJU V INDIJI
Indija, New Delhi, 28.1.2007 - Predsednik republike Slovenie, gospod dr. Janez Drnovšek je na svojem obisku v Indiji, kjer se je udeležik konference "Mir, nenasilje in krepitev Gandhijeve filozofije v 21. stoletju", izkoristil priložnost in obiskal Baha'i hišo čaščenja v New Delhiju. Tam si je ob spremstvu Baha'i delegacije ogledal notranjost Hiše in nato obiskal Informacijsko središče, kjer so mu predstavili Vero Baha'i in samo Hišo Čaščenja. V knjigo gostov je predsednik napisal:"Zelo sem prevzet nad obiskom in vam želim veliko uspeha v prihodnosti."
SLIKE OBISKA > 1 | 2 | 3

STANJE BAHA'IJEV V IRANU IN EGIPTU - PRIČANJE PRED KONGRESOM
ZDA, Washington, 15.1.2007- Pričanje pred ameriškim kongresom,
30. junij 2006, glede stanja Baha'ijev v Iranu in Egiptu: Ali lahko verski pluralizem preživi na bližnjem vzhodu: Mučno stanje verskih manjšin.
POVEZAVA NA YOUTUBE

SPOROČILO UNIVERZALNE HIŠE PRAVIČNOSTI BAHA'IJEM EGIPTA

HAIFA, Izrael, 26. December 2006 (BWNS) - Univerzalna Hiša Pravičnosti, najvišje upravno telo Baha'i administracije, je na Egipčanske Baha'ije naslovila pismo glede odločitve Vrhovnega sodišča v Kairu, ki je sprejelo diskriminatorno odločitev glede Baha'ijev in njihovih osebnih izkaznic. Odločitev spravlja Baha'ije v položaj, ko morajo podati lažno izjavo glede njihove veroizpovedi ali pa se odpovedati osebnim izkaznicam, katere so nujne za uveljavljenje večine državljenskih pravic vključno z dostopom do izobrazbe, finančnih uslug in celo zdravstvene oskrbe. Na spodnjih povezavah si lahko preberete pismo Univerzalne hiše pravičnosti ter kronologijo diskriminatorne odločitve Vrhovnega sodišča v Kairu glede Bahai'ijev.
PISMO UNIVERZALNE HIŠE PRAVIČNOSTI V PDF | SORODNI ČLANKI: 1 | 2 | 3

PRAZNIK ZAVEZE NA RTVS
LJUBLJANA, 18.december 2006
28. novembra so Baha'iji obeleževali Vnebozetje 'Abdu'l-Bahaja, najstarejšega sina Baha'u'llaha, ustanovitelja Vere Baha'i. Komemoracijo je posnela tudi RTVS. Prispevek, ki se nahaja v prvih petih minutah, si lahko ogledate v oddaji Duhovni Utrip dne 14.12.2006. Za ogled potrebujete predvajalnik
RealPlayer.
DUHOVNI UTRIP

PREDSTAVITEV NA RTVS
LJUBLJANA, 8.december 2006
Vera Baha'i je bila predstavljena na RTVS v dveh oddajah, in sicer v oddaji Labirint ter Duhovni utrip. Prispevke si lahko ogledate s klikom na spodnje povezave. Za ogled potrebujete Real player. Prispevke najdete po datumom 21.11.2006 v 27 minuti (Labirint) in prvi minuti oddaje Duhovni utrip dne 30.11.2006.

LABIRINT | DUHOVNI UTRIP

MAJHEN UTRINEK IZ MARUŠKINEGA ROMANJA
HAIFA, 14. november 2006
Ne dolgo nazaj sem stala na čudoviti terasi sredi gore Karmel, zatopljena v žuborenje vodometa, gledajoč Kraljico gore, oblečeno v belo in okronano z zlato. Moje srce je pelo od veselja, saj sem bila končno v deželi, ki je dom moje duše. Na gori Karmel v Izraelu se namreč razprostira svetovno središče Vere Baha'i, jaz pa sem bila na romanju.
Kraj je čudovit. Potopljen si v lepoto vrtov, mogočnost zgradb, radostno povezanost z drugimi romarji, zgodovino velikih ljudi in duhovno povezanost z Božjimi Glasniki.
Dnevi so minevali v molitvi v Babovem svetišču in meditaciji na terasastih vrtovih, ki se razprostirajo pod in nad Svetiščem. Obiskali smo zgodovinske kraje kot je zapor v Akki, kjer je bil Baha'u'llah zaprt, hiše, v katerih je lahko, sicer še vedno kot zapornik, prebival, vrt, v katerem se je, po mnogi letih teme zaporniških zidov, lahko naužil lepot narave in Njegovo Svetišče, ki je Najsvetejši od Svetih krajev. Molitve v Svetišču ni moč opisati, nemogoče je v nekaj besedah zajeti vse občutke in najti prave besede, ki bi ponujale vsaj bežen vpogled v hkratno radost in pretresenost moje duše. Zame je bilo, kot da sem izpraznila svoje srce vseh skrbi, strahov in žalosti ter ga napolnila z Božjo ljubeznijo.
Med nami romarji so se spletle vezi, ki se zdijo več kot prijateljstvo, saj smo skupaj delili najlepše trenutke. Enotnost in radost, ki je izžarevala iz tako raznolikih ljudi, je pričala o duhovni povezanosti celotnega človeštva.
Čas je mineval hitro, a polno. Prišel je čas slovesa. Odšli smo prenovljeni, z novo duhovno močjo in jasnejšo vizijo.

- Maruška

Sveta mesta so nedvomno središča izlivov Božje milosti, saj se vstop v razsvetljene kraje, povezane z mučeniki in svetimi dušami, ter čaščenje, tako fizično kot duhovno, srca dotakne z veliko nežnostjo.
- 'Abdu'l-Baha

OGLEJTE SI SLIKE IZ ROMANJA

ZADNJE NOVICE O BAHA'IJIH ARETIRANIH V IRANU
NEW YORK, 26 May 2006 (BWNS) - Po njihovi aretaciji 19. maja v Širazu, v Iranu, so trije Baha'iji še vedno v zaporu, med tem, ko so bili ostali izpuščeni na prostost proti plačilu varščine. Trenutno ni nobenih znakov ali vesti, ali bodo izpuščeni tudi preostali trije Baha'iji. Nihče od izpuščenih ali še vedno zaprtih ni bil uradno obtožen.
Na dan aretacije je bil izpuščen 15 letni Baha'i brez plačila varščine. Ob njem je bilo izpuščenih tudi nekaj preostalih mladih fantov in deklet, ki niso bili Baha'iji, katerim prav tako ni bilo treba plačati varščine.

V sredo, 24. maja, pet dni po aretaciji je bilo izpuščenih 14 Baha'ijev proti skupnem plačilu približno 11.000 dolarjev. Naslednji dan, 25. maja, je bilo izpuščenih še 36 Baha'ijev, z osebnim jamstvom, nekateri so morali zastaviti tudi svoja delovna dovoljenja, da se bodo pojavili pred sodiščem, ko bodo bili pozvani.
UVODNI ČLANEK | BAHA'IJI V IRANU

PIKNIK V ŠKOFJI LOKI
LJUBLJANA, 26.5. 2006 - Skupnost Baha'i Šokfje Loke 4.6. 2006 pripravlja piknik, na katerega so vabljeni vsi. Točen kraj piknika z dodanim zemljevidom bo dodan v kratkem!
Svojo udeležbo na pikniku potrdite do petka, 2.6. zaradi nakupa hrane in pijače.
KONTAKT

54 BAHA'IJEV ARETIRANIH V IRANU
NEW YORK, 24.5. 2006 (BWNS) - Mednarodna skupnost Baha'i je izvedela, da so iranske oblasti so v Širazu aretirale 54 Baha'ijev, med katerimi je bila večinoma mladina, ki je opravljala humanitarne dejavnosti.
Od leta 1980 je to največje število Baha'ijev aretiranih na enkrat. Česa so obtoženi za enkrat še ni znano. V preteklosti so bili Baha'iji aretirani na podlagi lažnih obtožb.
CEL ČLANEK NA BWNS | SORODNI ČLANEK 1 | SORODNI ČLANEK 2 | BAHA'IJI V IRANU

PRAZNIKI V MAJU
LJUBLJANA, 22.5. 2006 - V mesecu maju Baha'iji obeležujejo dva pomembnejša praznika: Babovo Razodetje ter Baha'u'llahovo Vnebozetje.
Na tej povezavi si lahko ogledate multimedijske predstavitve Baha'i praznikov.

VEČ O BAHA'U'LLAHU | VEČ O BABU | KOLEDAR AKTIVNOSTI

UTRINKI IZ PRAZNOVANJ FESTIVALA RIDVAN
LJUBLJANA, 13.5.2006 - Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz praznovanj Festivala Ridvan.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20


FESTIVAL RIDVAN - KRALJ VSEH FESTIVALOV
LJUBLJANA, 21.4. 2006 - Festival Ridvan (Rizvan), ki se ga praznuje od 21. aprila do 2. maja označuje obletnico Baha'u'llahovega javnega naznanila leta 1863, da je On tisti, ki so ga napovedovale in obljubljale Knjige prejšnjih religij. Festival Ridvan ima grenko-sladek priokus, saj je bil Baha'u'llah kmalu izgnan v Konstantinopel (Istambul - Turčija). Baha'u'llah je preživel dvanajst dni v vrtu v Bagdadu z svojimi sledilci. Poimenoval ga je Ridvan, kar v Arabščini pomeni Paradiž. V času Festivala se Baha'iji družijo na duhovnih in družabnih srečanjih. Praznovanja se odvijajo tudi v Sloveniji.
V tem času so tudi letne volitve krajevnih in narodnih administrativnih teles imenovanih Duhovni Sveti. Volitve so tajne, brez kandidatov, kandidatur, nominacij ali kampanj, odloča pa večinski glas.
VEČ O BAHA'U'LLAHU | VEČ O UPRAVNEM REDU BAHA'I

 

"ČAS ZA RAZMISLEK" V ŠKOTSKEM PARLAMENTU
ZDRUŽENO KRALJESTVO, 17.2. 2006 - Predstavniki Vere Baha'i so bili pred kratkim povabljeni, da nagovorijo škotski parlament. Le ta tedensko vabi predstavnike različnih religij z namenom da predstavijo svoje poglede na izzive s katerimi se sooča svet.
CEL ČLANEK NA BWNS

ZIMSKA ŠOLA V KRANJSKI GORI
LJUBLJANA 21.1. 2006 - Skupnost Baha'i Slovenije je v Kranjski Gori organizirala zimsko šolo, ki je potekala od 6 - 8. januarja. V tej Power Point predstavitvi si lahko ogledate nekaj utrinkov, ki so bili zabeleženi na tem dogodku.
PPT PREDSTAVITEV | SLIKA

V IRANSKI JEČI JE UMRL PO KRIVICI ZAPRT BAHA'I
NEW YORK, 28. december 2005 (BWNS) – Baha'i, ki je bil po krivici 10 let zaprt v Iranu je 15. decembra 2005 umrl v svoji jetniški celici iz neznanih razlogov.
CEL ČLANEK | ČLANEK NA BWNS | SLIKA

OZN POZIVA IRAN K USTAVITVI PREGANJANJA BAHA'IJEV
OZN, New York, 17.december 2005 - Že osemnajstič (18) od leta 1985 je glavni odbor OZN sprejel resolucijo, ki izraža "resno zaskrbljenost" nad stanjem človekovih pravic v Iranu. Resolucija specifično omenja nadaljujoče se preganjanje skupnosti Baha'i v Iranu.
CEL ČLANEK NA BWNS | ZAPRTA VRATA (POVEZAN ČLANEK) >

OBISK BAHA'I TEMPLJA PRVE DAME FIDŽIJA
NEW DELHI, Indija, 30. november 2005 (BWNS) - Prva dama Fidžija je 10 oktobra obiskala Baha'i Hišo Čaščenja v New Delhiju, Indiji.
Molitve, ki so jih izrekli ob tem dogodku so bile rečene v Hindujskem in Angleškem jeziku in so bile vzete iz Baha'i, Krščanskih in Hindujskih Spisov.
Gospa Qarase je po tem obiskala informacijski center, kjer si je ogledala predstavitev Baha'i zgodovine in projektov socialno-ekonomskega razvoja.
Prav tako se je srečala z Nalinao Jiwnani, direktorico urada za napredek žensk v Indiji.
V knjigo gostov je gospa Qarase napisala:"V sebi že čutim mir. Slava bodi Bogu! Iti skozi tempelj je čudovita izkušnja. Naj Bog blagoslovi Vero Baha'i!"

SLIKA OBISKA | OBISKI OSTALIH PROMINENTNIH OSEB | VEČ O BAHA'I TEMPLJIH

VNEBOZETJE 'ABDU'L-BAHAJA
LJUBLJANA, 28. november 2005 - 28. novembra so člani Vere Baha'i po celem svetu obeležili preminutje Abdu'l-Bahaja, najstarejšega sina in naslednika Baha'u'llaha. Abdu'l-Baha je umrl v svoji hiši v Haifi (slika) leta 1921 v 77. letu starosti. Njegovega pogreba se je udeležilo več kot 10.000 žalovalcev, ki so predstavljali vse raznotere kulturne in verske skupnosti v Sveti Deželi. K počitku so ga položili v Babovo svetišče, kamor je on sam položil njegove posmrtne ostanke leta 1909. Baha'iji obeležujejo Vnebozetje Abdu'l-Bahaja 28. novembra ob enih zjutraj, ob približnem času Njegovega preminutja.
Praznovanje je potekalo tudi v Ljubljani in Kranju, kjer so se Baha'i zbrali ob 23.00 in prebirali Spise Baha'i in molitve pozno v noč.

VEČ O 'ABDU'L-BAHAJU >

PRAZNOVANJE DNEVA ZAVEZE
LJUBLJANA, 26. november 2005
Baha'iji v Sloveniji in po svetu so praznovali Dan Zaveze. Zaveza, ki jo je vzpostavil Baha'u'llah je instrument, ki Baha'ije povezuje in ohranja enotne. Več o tem, kaj je Zaveza in o njenem pomenu si lahko preberete na spodnji povezavi.

VEČ O ZAVEZI >

RAZGOVOR O NUJNOSTI POGOVOROV O VERSKI NESTRPNOSTI
ZDRUŽENI NARODI, 21. november 2005(BWNS) - Vlade bi se morale krepko lotiti naraščajočih verskih nestrpnosti z vzpodbujanjem diskusij tako znotraj verskih skupnosti kot tudi med verskimi skupnostmi in z zagotovitvijo, da bodo ženske in politični voditelji vpleteni v te pogovore.
To so nekatera izmed priporočil, do katerih je prišla razprava med strokovnjaki o religiji in prepričanjih na simpoziju, ki ga je organizirala Mednarodna Skupnost Baha'i skupnost v New Yorku 25.10. 2005.

CEL ČLANEK | ČLANEK NA BWNS | SLIKE

ŽENKSE POŽELE NAGRADE NA FILMSKEM FESTIVALU
SYDNEY, AVSTRALIJA, 15. november 2005(BWNS) - Film o enakosti med spoloma z otroškega stališča je prejel nagrado "najboljši film" na festivalu "Harmony Film Festival", ki je potekal v avstralskem navječjem mestu 22.oktobra.
CEL ČLANEK | ČLANEK NA BWNS | SLIKE

PRAZNOVANJE BÁBOVEGA ROJSTVA NA RTVS
LJUBLJANA, 11. november, 2005 - V oddaji Duhovni utrip na TVS1 je bil objavljen prispevek o Bábovem rojstvu in Njegovem življenju. Baha'i v Sloveniji in po svetu so 20. oktobra praznovali Njegovo rojstvo.
VEČ O BÁBU | SLIKE BÁBOVEGA SVETIŠČA

PRAZNOVANJE ROJSTVA BAHA'U'LLAHA
LJUBLJANA - HAIFA, 11. november, 2005 - 12. novembra bodo Baha'iji širom sveta praznovali rojstvo Baha'u'llaha, ustanovitelja Vere Baha'i. Praznovanje bo potekalo tudi v Ljubljani v Centru Baha'i ob 10.30, na Bohinjčevi 8 v Dravljah.
Baha'u'llah se je rodil ob zori 12. novembra kot Husayn Ali v Teheranu, Perziji. Njegovi posmrtni ostanki so pokopani v Bahjiju (Izrael), kjer je preminil leta 1892.
Baha'iji praznujejo ta dan kot dela prost dan in z pripravo radostnih srečanj, ki so odprta za vse ljudi. Na Baha'i praznovanjih ni nobenih ceremonij oz. ritualov, saj je le te Baha'u'llah zmanjšal na minimum, običajno pa ta srečanja vključujejo molitve, branje Svetih Spisov, glasbo in prijateljsko druženje.

VEČ O BAHA'U'LLAHU | KOLEDAR DOGODKOV | SLIKE SVETIŠČA

SREČANJE RELIGIJ V MOLITVI ZA MIR
DAR ES SALAAM, TANZANIJA, 11. november 2005 (BWNS) - Predstavniki devetih verskih skupnosti so ponudili svoje molitve na Mednarodnem dnevu miru, ki ga je organizirala Skupnost Baha'i Tanzanije.
CEL ČLANEK >

ZAPRTA VRATA
LJUBLJANA - NEW YORK, 10. november 2005 - Poročilo o kampanji Iranske vlade, katere namen je odvzem pravice do višje izobrazbe Baha'ijev.
URADNA STRAN | SLOVENSKA STRAN | PDF DATOTEKE

IZJAVE ZA JAVNOST
LJUBLJANA, 9. november 2005 - Na spletni strani Skupnosti Baha'i Slovenije lahko pod rubriko IZJAVE ZA JAVNOST najdete izjave, ki jih je podala slovenska oz. mednarodna skupnost Baha'i ob različnih prilikah. Rubrika se bo v kratkem še dopolnila.
POJDI >

V EIDNBURGHU SO PRIDOBILI NOV CENTER BAHA'I
EIDNBURGH, ŠKOTSKA, ZDRUŽENO KRALJESTVO, 1. november 2005 (BWNS) - Lokalne in narodne skupnosti Bahai' so združile svoje moči in škotska prestolnica je s tem pridobila eleganten Center Baha'i.
CEL ČLANEK >

REVIJA BAHA'I JE DOBILA NAGRADO
NEW YORK, 27. oktober 2005 - Revija Mednarodne skupnosti Baha'i »One Country« je prejela prestižno nagrado APEX 2005 Awards, ki nagrajuje odličnost publikacij.
CEL ČLANEK >

MORALNA VZGOJA OTROK
MARIBOR, 25. oktober 2005 - V Mariboru se redno odvijajo otroški razredi Inštituta Ruhi. V le teh sodelujejo mlajši otroci v starostih od 4 do 8 let, in dva v skupini za starejše. Ob zanimivih in poučnih pripovedih o ustanoviteljih vere in skozi igro in petje pesmic se otroci učijo in razpravljajo o osnovnih moralnih vrlinah, ki so zelo pomembne za kvalitetno človeško življenje.
VEČ O OTROŠKIH RAZREDIH >

VERSKI POUK BAHA'I V AVSTRALSKIH JAVNIH ŠOLAH
AVSTRALIJA, SYDNEY (LJUBLJANA), 24. oktober 2005 - Nauke Baha'i o moralnih vrednotah in spoštovanju drugih kultur in verstev starši zelo cenijo. Kot mnogo drugih staršev po svetu, si tudi Vicki Thomas iz Avstralije močno želi, da bi njeni otroci odrasli z neke vrste verskim čutenjem. "Moji otroci so še zelo mladi in za enkrat še ne potrebujejo ničesar težkega, vendar je zame pomembno, da so versko izobraženi," pravi 33 letna prebivalka St. Ivesa. Čeprav sama ni Baha'i, je izbrala verski pouk, ki so ga šoli ponudili le ti. Njena izbira je morda nekoliko presenetljiva glede na to, da prihaja iz Katoliške družine. "Všeč mi je odkrit in odprt pristop učnega načrta Baha'ijev", pravi Vicki, ko navaja razloge za svojo odločitev.
Ga. Thomas in vsi ostali starši v Avstraliji, imajo možnost vpisati svoje otroke v posebne versko-izobraževalne predmete v javnih šolah. Le te omogoča stoletje star zakon, ki zahteva ustanovitev tega predmeta, če se zanj odločijo starši. 6000 otrok v snovnih šolah obiskuje predmet Baha'i, ki je bil ponujen več kot 300 javnim šolam po Avstraliji. Ta predmet je veljal za versko izobrazbo otrok, ki so Baha'iji, vendar pa je 90% udeležencev iz družin, ki niso člani te verske skupnosti. To nakazuje na veliko priznanje njihovemu pristopu do verske izobrazbe.
CEL ČLANEK NA BWNS >

POŽIVLJAJOČI DUH NAPOLNJUJE ŠTUDIJSKI KROG
SOFIJA, BOLGARIJA, 21. oktrobra 2005(BWNS) -
Nekega spokojnega poletnega večera je pogovor v tej vzhodni evropski prestolnici od vsakodnevnih stvari hitro prešel na vprašanja, ki si jih ljudje zastavljamo že od nekdaj. Zbrani so bili člani študijskega kroga Baha'i, ki se srečujejo tedensko in skupaj raziskujejo duhovna in praktična vprašanja, ki jih zadnji dve leti privlačijo.
"Govorili smo o duši, življenju po smrti, molitvah...to so vprašanja večnosti", pravi IOTA KONSTANTINOVA, ki je administrativna managerka korporacije.
Ga. Konstantinova, ki ni Baha'i, je govorila o diskusijah, ki so nastale ob študiranju knjige "Razmišljanja o življenju duha". To je prva iz serije sedmih knjig, ki jih je razvil Inštitut Ruhi iz Kolumbije, uporablja pa sistem samo usmerjenega učenja, ki se odvija v skupinah. Te knjige so sprva uporabljali Baha'iji kot orodje za svoj duhovni razvoj in pridobivanje sposobnosti za služenje drugim. Popularnost teh Ruhi študijskih krogov pa se ja sedaj močno razširila izven meja Skupnosti Baha'i.
V mnogih državah, kjer so ti študijski krogi organizirani, tudi v Sloveniji, je Inštitut Ruhi zelo popularen in se ga udeležujejo ljudje različnih starosti in kultur.
CEL ČLANEK >

PRAZNOVANJE BABOVEGA ROJSTVA
LJUBLJANA - HAIFA, 20. oktober - Baha'iji v Sloveniji in po svetu so praznovali rojstvo Bab-a, ki se je rodil v Širazu, Perziji.
CEL ČLANEK >

VERA BAHA'I NA RTV SLOVENIJA
LJUBLJANA, 20. oktober - Vera Baha'i je bila zopet predstavljena v oddaji Duhovni utrip 20.10.2005 na RTVS1. V njej se predstavita mladeniča, Daiel Gardner iz Kanade in Yosh Lynch iz ZDA, ki opravljata leto služenja Veri Baha'i v Sloveniji. Prispevek se nahaja v oddaji v zadnjih petih minutah.

POUDAREK NA VREDNOTAH OB 6O. OBLETNICI USTANOVITVE OZN
NWE YORK, OZN, 7. oktober - Ob 60. obletnici OZN je Mednarodna skupnost Baha'i objavila obširno izjavo, ki se osredotoča na pomembnost enotnosti človeštva in verski svobodi kot kritičnima vrednotama v procesu reform OZN.
CEL ČLANEK >

BAHA'IJI V NEMČIJI PRAZNUJEJO 100 LETNICO
STUTTGART, NEMČIJA, 26. septembra 2005 (BWNS) - Več kot 1800 ljudi se je udeležilo stote obletnice nemške skupnosti Baha'i, v kateri so se spomnili tako "temnih" kriznih obdobij (prepovedi v času nacistične Nemčije), kot svetlečih dosežkov.
Udeleženci, ki so prišli iz vseh regij Nemčije in še vsaj 25 drugih držav, so se zbrali na celodnevnem praznovanju jubileja, ki se je odvijal 10.9.2005 v Stuttgartskem Kongresnem centru. Stuttagart so za praznovanje izbrali zato, ker se je tam leta 1905 pričela nemška zgodovina skupnosti Baha'i...
CEL ČLANEK NA BWNS >

JAPONSKI AMBASADOR GOVORI O MIRU V ŠOLI BAHA'I
ELIOT, MAINE-ZDA, 13. septembra 2005 (BWNS)
- Ambasador RYOZO KATO, japonski ambasador v ZDA je 4.9. 2005 v šoli Baha'i v Green Acre-u govoril v spomin na "Portsmouthski mirovni sporazum", ki je pred 100 leti končal vojno med Japonsko in Rusijo.
Med drugim je ob tej priložnosti izrazil "globoko občudovanje za napore, ki so jih opravili Bahaji v prispevku za svetovni mir in človeško harmonijo".
V govoru na temo "Mir v 21. stoletju" je častiti Ryozo Kato govoril o naraščajoči vlogi Japonske pri vzdrževanju miru in naporih za izgrajevanje miru po celem svetu...
CEL ČLANEK NA BWNS >